The Barstow School Early Childhood Center

IN PROGRESS

  • The Barstow School
  • Adaptive Reuse
  •  63,000 SF
  • $14.5 million

Once a large grocery store, an expansive retail building will be transformed into an Early Childhood Center, as well as other various educational support spaces.

It takes vision to look at an existing retail store and picture a learning environment in its place, but that is exactly the innovative vision that The Barstow School had in mind. The Early Childhood Center entrance will be where the previous pharmacy operated, utilizing the covered pharmacy drop-off area for a dedicated secure covered entry. Flexible program spaces such as a STEAM workshop and lab, a maker space, black box theater, café and collaborative space will fill the rest of the building, serving as a resource for the Barstow community.

Due to existing site constraints, there is no room for an outdoor playground around the building. Instead, as a secure and innovative solution, there will be an outdoor courtyard placed in the middle of the building. This opens doors for controlled outdoor learning experiences and adds natural daylighting through adjacent glazed windows into classrooms. The wide indoor play area will host a sensory table and a commons collaboration area that bleeds into built-in manipulative nooks.

final4
final3

The Barstow School Early Childhood Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • The Barstow School
  • Adaptive Reuse
  •  63,000 SF
  • $14.5 million

Once a large grocery store, an expansive retail building will be transformed into an Early Childhood Center, as well as other various educational support spaces.

It takes vision to look at an existing retail store and picture a learning environment in its place, but that is exactly the innovative vision that The Barstow School had in mind. The Early Childhood Center entrance will be where the previous pharmacy operated, utilizing the covered pharmacy drop-off area for a dedicated secure covered entry. Flexible program spaces such as a STEAM workshop and lab, a maker space, black box theater, café and collaborative space will fill the rest of the building, serving as a resource for the Barstow community.

Due to existing site constraints, there is no room for an outdoor playground around the building. Instead, as a secure and innovative solution, there will be an outdoor courtyard placed in the middle of the building. This opens doors for controlled outdoor learning experiences and adds natural daylighting through adjacent glazed windows into classrooms. The wide indoor play area will host a sensory table and a commons collaboration area that bleeds into built-in manipulative nooks.

Related Projects
  • MCC-Penn Valley Campus Dining Center
    MCC-Penn Valley Campus Dining Center
    Architecture Community Engagement + Capital Planning Feature Projects Higher Education Interior Design Structural Engineering
  • Truman State University Athletic Complex
    Truman State University Athletic Complex
    Architecture Community Engagement + Capital Planning Feature Projects Furniture Integration Graphic Design Higher Education Interior Design Structural Engineering
  • St. Elizabeth Early Childhood Center
    St. Elizabeth Early Childhood Center
    Architecture Community Engagement + Capital Planning Early Childhood Feature Projects Graphic Design Independent Interior Design Structural Engineering
  • Summit Ridge Middle School
    Summit Ridge Middle School
    Architecture Colorado Feature Projects Furniture Integration Graphic Design Interior Design Middle School Public Education Structural Engineering