Ervin Early Learning Center

Ervin Early Learning Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Hickman Mills School District
  • Renovation
  • 110,000 SF total
  • $7.5 million

Repurposing an abandoned middle school gave pre-kindergarten and kindergarten students a space their own focused on literacy.

Research shows that students who do not have an early education focused on literacy are more likely to struggle throughout school and into adulthood. This dedicated brain-based facility for young learners allowed the District to put an emphasis on this issue without committing more square footage to Kindergarten. It also gave the District more classroom space within each elementary school for older grade levels.

ervin-wide

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

Hollis + Miller Kansas City office

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Corrigan Station
  • Tenant Finish
  • 30,000 SF

An open communicating stair prominently and purposely connects three floors at the center of Hollis + Miller’s Kansas City office space, enhancing all-office culture and promoting collaboration.

The main entry is located on the middle floor, with each floor housing unique resources to encourage co-mingling. We are stronger together, so by housing the charrette spaces on the bottom floor, the café on the middle floor, and the interior library, focus booths and human resources on the top floor, team members are obligated to interact daily outside their studios. This strengthens our six studios as a team and enhances our office culture.

inside

The Hollis + Miller Workspace reflects who we are and how we work. Every space reinforces the concepts of team, collaboration, and balance. Ultimately, the space is a stage and tool for our people to pursue the larger purpose of empowering communities through design and leadership.

Guadalupe Centers

As a hub in the Latino communities of Kansas City, the Guadalupe Centers’ elementary and library renovations will allow the program to efficiently serve more individuals for years to come.

Continue reading

East Middle School

East Middle School
East Middle School

East Middle School

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 125,800 SF total
  • $30.4 million

A shared building with a well-defined threshold eases the transition from elementary to middle school, while a bold, vibrant color palette set this young adult space apart from elementary.

Sharing a site with Soaring Heights Elementary School, it’s important that the architecture, design and environmental graphics emphasize the maturity, focus and confidence that comes with young adulthood.

This school replaces the middle school lost on May 22, 2011, when the worst tornado disaster on record to date in the United States hit to the City of Joplin. The Superintendent called this effort “Operation Rebuild.”

Millcreek Campus

Millcreek Campus
Millcreek Campus

Millcreek Campus

OLATHE, KANSAS

  • Olathe USD 233
  • Addition & Renovation
  • 98,000 SF
  • $16 million

Learners of all ages – toddler to adult – now feel at home at the renamed Millcreek Campus. This multi-generational learning environment houses several of the District’s community and alternative learning programs. With all these generations meeting in this one space, collaborative learning is taken to the next level.

The Parents as Teachers program hosts parents of young children for playgroups and child development support. Flexible learning environments and specialized spaces allow middle and high school students with special circumstances the opportunity to catch up or stay on track with their schoolwork, and adult education classroom spaces offer community members the opportunity to expand their career opportunities.

This historic campus was previously known as the John P. St. John Memorial High School, originally built in 1926. This outdated facility housed many of these educational and community programs in three separate buildings. Our design team worked with the District’s educational partners to reimagine the campus, starting with an addition that connects the buildings and allows for more collaboration and engagement. Today, the space welcomes learners of every generation– making it a learning environment like no other.

Joplin Early Childhood Center

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

AWARDS & RECOGNITION

  • IIDA Mid-America – Silver Award in K-12 Education
  • AIA Kansas City – Citation Award in Interior Architecture

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

Northwest Missouri State University Athletic Locker Rooms

Northwest Missouri State University

IN PROGRESS

  • Athletic Locker Rooms
  • Maryville, Missouri
  • Renovation
  • 5,500 SF

Northwest Missouri State University aims to reimagine its existing football locker room space to create a destination where players, coaches, recruits and the community could feel a prideful connection to the university.

With a strong focus on brand identity and school pride, the main space of the locker room boasts a number of brand elements, including a large, illuminated Bearcat ceiling logo within a carefully coordinated pattern of football field markings. The design team brought innovative thinking regarding locker exhaust design to alleviate odors within the space and also upgraded restrooms, showers and the equipment room. Focusing on the notion of family, a large open area provides players and coaches the opportunity to socialize and come together during gameday and non-gameday scenarios. The end result will be a new home for Bearcat Football and the larger Maryville community.

Olathe West High School

Olathe West High School

OLATHE, KANSAS

  • Olathe USD 233
  • New Construction
  • 375,000 SF
  • $85 million
  • Design Partner: Stantec Architecture

Learning is on display at this one-of-a-kind high school.

From the moment students walk in the door, they’re greeted with the media center and the 21st Century Learning program labs. Student socialization and collaboration are encouraged with two learning stairs connecting academic neighborhoods.

Academic neighborhoods house a variety of spaces from flexible labs to blended learning environments, giving the school a more collegiate feel. No teacher owns their classroom, but rather chooses the environment that will work best for that day’s lesson.

AWARDS & RECOGNITION

  • AIA Kansas – Citation Award in Large Architecture
  • A4LE Midwest Great Lakes – John Shaw Award

Carpenters’ Union Training Facility

Kansas City – St. Louis Carpenters’ Training Facility

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Adaptive Reuse
  • 68,000 SF
  • $5.7 million

Apprentices and instructors have the room and storage they need for all their trades to learn in this new training facility. 

Moving from an older, smaller space to an adapted former big box store gave the Carpenters Union not just the right amount but the right type of space to combine its training facility with its regional offices. Apprentices split their time between classrooms and the workshop, so every classroom is physically or visually connected to the workshop. Large graphics make the room numbers easily visible from anywhere in the facility.

This facility also serves as the regional office for the Carpenters Union of Kansas City – St. Louis. The front of the space features an administrative suite, and the facility also has the ability to open up for public events including community meetings and political rallies.