St. Michael the Archangel Catholic High School

St. Michael the Archangel Catholic High School

LEE’S SUMMIT, MISSOURI

  • Diocese of Kansas City – St. Joseph
  • New Construction
  • 90,000 SF
  • $25 million
  • Religious Design Partner: SFS Architecture

Traditional values meet innovative learning where students get a well-rounded education in a space that marries religious teachings with brain-based learning.

This new Kansas City Diocese school combines the former St. Mary’s and Archbishop O’Hara high schools into one cohesive learning environment. A large atrium connects the chapel and academic spaces with a two-story learning stair, which encourages collaboration and community. The classrooms’ traditional style is complemented by flexible furniture that allow the spaces to adapt to each day’s teaching schedule.

Chillicothe Elementary School

CHILLICOTHE ELEMENTARY SCHOOL

CHILLICOTHE, MISSOURI

  • Chillicothe R-II School District
  • New Construction
  • 60,000 SF
  • $13.9 Million

The community’s youngest learners thrive in their updated, interactive space.

Infants through first graders are excited to be in one, new building that encourages students to connect with the natural environment around them. Interior design and environmental graphics make this space come alive and encourage these little learners to imagine. It also helps these little learners to understand what a space’s purpose is without traditional wayfinding signage that they wouldn’t be able to read. The various learning environments include large instruction, small group and one-on-one.

The rural community of Chillicothe, Missouri, is committed to making big changes for their students. This new elementary school is just the first step in the District’s plan to get all their elementary school students in one new building and all their students on one campus around their high school.

Metropolitan Community College-Penn Valley

Metropolitan Community College-Penn Valley

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Penn Valley Campus Dining Center
  • Renovation
  • 6,000 SF
  • $1.2 million

A complete turnaround of a central gathering space, achieving record sales every single day of opening week.

Metropolitan Community College-Penn Valley’s campus dining center was aged and underutilized by students and faculty on campus. The goal of increasing attendance and creating a more inviting feel was a priority throughout the renovation of the dining area. Input was gathered from kitchen staff, MCC administrators, and the food service provider, ensuring seamless coordination and efficiency in every aspect. New tile, light fixtures and carpet completely transformed the space, providing students a comfortable option to stay on campus between classes.

Trailwood Elementary School

Trailwood Elementary School

OVERLAND PARK, KANSAS

  • Shawnee Mission School District
  • New Construction
  • 68,000 SF total
  • $16.9 million

Every space is an opportunity for learning. Described as a “dream school,” Trailwood focuses on hands-on, experiential learning.

Corridors that would traditionally be meant for travel are transformed into work areas with soft seating, tables and easily accessible technology. Accommodating 550 students grades pre-kindergarten through fifth grade, the Principal and community are excited about the possibilities this unique design provides.

Safety was a paramount concern throughout the design and construction because this new elementary school was built next to the existing facility, which stayed open and operational throughout construction. Careful coordination between the District, our team and JE Dunn’s construction team was paramount to ensure students and faculty at the existing school stayed safe and secure.

Midwestern Baptist Theological Seminary

Mathena Student Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Midwestern Baptist Theological Seminary & Spurgeon College
  • New Construction
  • 38,000 SF
  • $14.1 million

A primarily commuter campus that once provided few amenities for its students, now has a space where they can gather, eat, study and exercise.

The result has been awe-inspiring. Students who once went directly to their vehicles to leave campus after class are now stopping by the center to grab a coffee and study with friends. Ping pong games are in progress, students are jogging on the track, and you can find children playing games. The Midwestern Baptist community now has a place to gather.

With a dining facility, bookstore and coffee shop, study space, recreation room, gym with track, Crossfit exercise room, child watch and alumni entertainment space, this student center’s design needed to be purposeful to seamlessly integrate all these unique services in a way that invited students to make themselves at home in the space.

Since its founding in 1957, it has been a major goal of the Seminary to open a student center that can serve its students outside of academic and spiritual growth. Hollis + Miller Architects worked with the school to master plan where the facility could sit on campus and how it could hold the variety of amenities they were hoping to offer.

Mathena Student Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Midwestern Baptist Theological Seminary & Spurgeon College
  • New Construction
  • 38,000 SF
  • $14.1 million

A primarily commuter campus that once provided few amenities for its students, now has a space where they can gather, eat, study and exercise.

The result has been awe-inspiring. Students who once went directly to their vehicles to leave campus after class are now stopping by the center to grab a coffee and study with friends. Ping pong games are in progress, students are jogging on the track, and you can find children playing games. The Midwestern Baptist community now has a place to gather.

With a dining facility, bookstore and coffee shop, study space, recreation room, gym with track, Crossfit exercise room, child watch and alumni entertainment space, this student center’s design needed to be purposeful to seamlessly integrate all these unique services in a way that invited students to make themselves at home in the space.

Since its founding in 1957, it has been a major goal of the Seminary to open a student center that can serve its students outside of academic and spiritual growth. Hollis + Miller Architects worked with the school to master plan where the facility could sit on campus and how it could hold the variety of amenities they were hoping to offer.

IDEA Space KC – The Barstow School

IDEA SPACE KC

IN PROGRESS

  • Adaptive Reuse
  • 63,000 SF
  • $14.5 million

Once a large grocery store, an expansive retail building will be transformed into an Early Childhood Center, as well as other various educational support spaces.

It takes vision to look at an existing retail store and picture a learning environment in its place, but that is exactly the innovative vision that The Barstow School had in mind. The Early Childhood Center entrance will be where the previous pharmacy operated, utilizing the covered pharmacy drop-off area for a dedicated secure covered entry. Flexible program spaces such as a STEAM workshop and lab, a maker space, black box theater, café and collaborative space will fill the rest of the building, serving as a resource for the Barstow community.

Due to existing site constraints, there is no room for an outdoor playground around the building. Instead, as a secure and innovative solution, there will be an outdoor courtyard placed in the middle of the building. This opens doors for controlled outdoor learning experiences and adds natural daylighting through adjacent glazed windows into classrooms. The wide indoor play area will host a sensory table and a commons collaboration area that bleeds into built-in manipulative nooks.

fnlcommons1
fnloutdoor

Metropolitan Community College-Advanced Manufacturing Institute

Metropolitan Community College
Advanced Manufacturing Institute

IN PROGRESS

  • Kansas City, MO.
  • Adaptive Reuse
  • $16 million
  • 101,000 SF

Metropolitan Community College made the decision to relocate their programs from the existing Business & Technology campus to a location closer to the city and community, providing better visibility and access. Goals of moving into the former publishing house building included enhanced synergies between programs, access to public transit and new amenities supporting higher learning to prepare students fro the workforce. 

Programs such as building maintenance, welding, HVAC, Industrial Technology and Computer Integrated Machining and Manufacturing allow the development of career skills and hands-on learning. The design team was tasked with adapting the current space into innovative makerspaces, classrooms, labs and more, connected by a central spine for socialization, while also developing the building itself as a learning tool. Flexibility was key, as spaces are used by both students and the community, encouraging local business partnerships and real-world opportunities for students.

Scheduled for completion January 2022

In conjunction with Cuningham Group.

Colorado Military Academy

military academy
Colorado Military Academy

Colorado Military Academy

COLORADO SPRINGS, COLORADO

  • Phase 1: 44,000 SF
  • Total Building Size: 88,000 SF
  • Master Plan new addition: 48,000 SF
  • $3.2 million

Cadets cannot tell their collaborative environment is housed in a former office building. Perfectly positioned among the surrounding five military installations, cadets receive a one-of-a-kind STEM education focused on leadership and integrity.

Collaboration and break-out zones are integrated together throughout the school to allow teachers to expand learning outside of the traditional classroom. Learners can explore new ideas and work on projects in various group sizes. This design helps the Academy to push its vision further to encourage cadets to think globally.

The Academy currently supports grades kindergarten through eighth and will continue to grow by a grade level each year to 12th grade.

Van Horn High School

VAN HORN HIGH SCHOOL

INDEPENDENCE, MISSOURI

  • Independence School District
  • Addition + Remodel
  • 42,000 SF
  • $17 million

The addition posed the opportunity to create an enhanced sense of place, identity and pride for Van Horn’s students, staff and community.

Walking into the new addition, you’re welcomed by the Hall of Champions, showcasing the rich Van Horn history with team trophies, medals and plaques. A new competition gym elevates the Falcon fan and athlete experience, while also providing enhanced locker room facilities for athletes. New indoor/outdoor concessions and restrooms for indoor sporting events and soccer games are arranged with the hope to provide future infrastructure to bring varsity football games back to campus. A large mezzanine accommodates standing room spectators and dually functions as a practice space for wrestlers, cheerleaders and more.

Beyond athletics, the new addition includes a culinary arts kitchen, a metals workshop and full-service athletic training room, with accompanying classrooms to support those hands-on learning labs. These 21st century equipped spaces demonstrate the District’s commitment to the Independence Careers Academies.

Formerly disconnected from the building itself, the woodshop was brought back into the building by demolishing an existing structure and renovating a former storage space. In addition to the woodshop, six science labs were remodeled.