Joplin Early Childhood Center

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

AWARDS & RECOGNITION

  • IIDA Mid-America – Silver Award in K-12 Education
  • AIA Kansas City – Citation Award in Interior Architecture

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

Guadalupe Centers

As a hub in the Latino communities of Kansas City, the Guadalupe Centers’ elementary and library renovations will allow the program to efficiently serve more individuals for years to come.

Continue reading

Liberty North High School

Liberty North High School Additions

LIBERTY, MISSOURI

  • Liberty Public Schools
  • Additions
  • 42,000 SF total
  • $9 million

This addition embraces a new way of learning for the District. Flexible learning spaces create a culture of collaboration that is unlike any other part of the building.

The existing high school is a traditional learning environment with conventional classrooms that branch off central corridors. With the two-story addition, the District wanted to do more with less – more opportunities for learning in the smaller addition. So, every space is a space for learning. Corridors include furniture that can be used for break-out groups or one-on-one instruction, and classrooms are highly flexible to encourage a variety of teaching styles.

Three Trails Preschool

Three Trails Preschool

RAYTOWN, MISSOURI

  • Raytown Quality Schools
  • Renovation
  • 32,600 SF
  • $2 million

Young learners are immersed in a bright, positive environment from the moment they enter this revamped environment. 

Each space comes alive with colorful nature scenes featuring animal friends on every wall. Students feel engaged and excited to learn in this updated learning environment. This abandoned Catholic school was given new life for its students and teachers.

Raytown Quality Schools was looking to expand its early childhood program after the overwhelming success of its first pre-kindergarten facility. Reimagining the interior of this tired school allows more preschool students the opportunity to start learning earlier, which research has shown leads to improved success throughout their academic and professional lives.

Soaring Heights Elementary School

Soaring Heights Elementary School

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 66,500 SF total
  • $13.5 million

One-of-a-kind collaborative spaces encourage impromptu idea sharing and intimate one-on-one learning.

The Learning Park, Tree House and Theatre in the Park are all flexible learning spaces unique to Soaring Heights. The flexible design emboldens educators and students to adapt their learning environment to the lesson.

This school replaces the elementary school lost on May 22, 2011, when the worst tornado disaster on record to date in the United States hit the City of Joplin.

Southeast Missouri State University Greek Village

Southeast Missouri State University Greek Village

CAPE GIRARDEAU, MISSOURI

  • Southeast Missouri State University
  • New Construction
  • 28,000 SF total
  • $9.2 million

Fraternities have a dedicated home that reflects their unique identities while still encouraging inter-fraternal events in the new Greek Village.

This cul-de-sac becomes activated with energy as the Greek community hosts barbecues and events. Students from all over campus are drawn to this new space. While all four homes are the same size and similar layout, each one is tailored to each fraternity’s unique culture and traditions. They feature traditional, ornate spaces that represent the tradition and history of their organizations.

Greek housing is a part of campus housing on SEMO’s campus, but the fraternities and sororities were housed in aging facilities. This is the first phase of relocating the Greek community to updated homes.

St. Elizabeth Early Childhood Center

St. Elizabeth Early Childhood Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • St. Elizabeth Catholic School
  • Renovation/Addition
  • 20,000 SF
  • $4 million

DIOCESE OF KANSAS CITY-ST. JOSEPH CATHOLIC SCHOOLS

For years, the St. Elizabeth Early Childhood Center has been located across a heavy-traffic street from the Catholic Church, calling for their youngest students to journey back and forth multiple times a day. Hollis + Miller designed a master plan for the Church, putting high priority on uniting the Early Childhood Center, K-8 school and the Catholic Church on the same side of the street. The new design does just that, providing peace of mind for staff and parents, and also allows opportunities for growth and adaptations in the future.

The renovated rectory building will host eight new classrooms for infants through kindergarten students. The rectory, a residential home for members of the clergy, challenged the design team to develop innovative solutions to transform the space into a learning environment. The design incorporates research-based learning tools and showcases a touch of tradition with the existing stone walls of the rectory, as well as the connecting Church. The new early childhood center will feature a learning stair and sliding classroom walls for co-teaching, shared storage areas and indoor/outdoor collaboration spaces to expand fine motor skills. A large balcony will serve as a flexible commons area and gathering space for students, staff and parish members.

*Photos courtesy of Straub Construction

Northwest Missouri State University Athletic Locker Rooms

Northwest Missouri State University

IN PROGRESS

  • Athletic Locker Rooms
  • Maryville, Missouri
  • Renovation
  • 5,500 SF

Northwest Missouri State University aims to reimagine its existing football locker room space to create a destination where players, coaches, recruits and the community could feel a prideful connection to the university.

With a strong focus on brand identity and school pride, the main space of the locker room boasts a number of brand elements, including a large, illuminated Bearcat ceiling logo within a carefully coordinated pattern of football field markings. The design team brought innovative thinking regarding locker exhaust design to alleviate odors within the space and also upgraded restrooms, showers and the equipment room. Focusing on the notion of family, a large open area provides players and coaches the opportunity to socialize and come together during gameday and non-gameday scenarios. The end result will be a new home for Bearcat Football and the larger Maryville community.