St. Michael the Archangel Catholic High School

St. Michael the Archangel Catholic High School

LEE’S SUMMIT, MISSOURI

  • Diocese of Kansas City – St. Joseph
  • New Construction
  • 90,000 SF
  • $25 million
  • Religious Design Partner: SFS Architecture

Traditional values meet innovative learning where students get a well-rounded education in a space that marries religious teachings with brain-based learning.

This new Kansas City Diocese school combines the former St. Mary’s and Archbishop O’Hara high schools into one cohesive learning environment. A large atrium connects the chapel and academic spaces with a two-story learning stair, which encourages collaboration and community. The classrooms’ traditional style is complemented by flexible furniture that allow the spaces to adapt to each day’s teaching schedule.

Summit Ridge Middle School

Summit Ridge
Summit Ridge

Summit Ridge Middle School

LITTLETON, COLORADO

  • Jefferson County Public Schools
  • Addition/Renovation
  •  13,000 SF
  • $4.8 million

Visual connectivity and strategically designed collaborative spaces have led to an evolution of learning styles at this newly combined middle school. 

Jeffco Public Schools in Denver, Colorado recently decided to transition their sixth-grade students into middle-school, and needed to accommodate for the addition of 400 students. The existing building hosted traditional classrooms and learning areas, challenging the design team to seamlessly integrate the two buildings while incorporating collaborative learning elements into the addition. Hollis + Miller worked directly with the principal, faculty, community members, and students to create a design that would introduce collaboration spaces and a learning stair alongside new classrooms and science labs. Renovations to the school’s STEAM classrooms allow more students access to hands on education with computer aided design, engineering, and fabrication.

Colorado Military Academy

military academy
Colorado Military Academy

Colorado Military Academy

COLORADO SPRINGS, COLORADO

  • Phase 1: 44,000 SF
  • Total Building Size: 88,000 SF
  • Master Plan new addition: 48,000 SF
  • $3.2 million

Cadets cannot tell their collaborative environment is housed in a former office building. Perfectly positioned among the surrounding five military installations, cadets receive a one-of-a-kind STEM education focused on leadership and integrity.

Collaboration and break-out zones are integrated together throughout the school to allow teachers to expand learning outside of the traditional classroom. Learners can explore new ideas and work on projects in various group sizes. This design helps the Academy to push its vision further to encourage cadets to think globally.

The Academy currently supports grades kindergarten through eighth and will continue to grow by a grade level each year to 12th grade.

Lenexa City Center Library

Lenexa City Center Library

In association with Holzman Moss Bottino Architecture

LENEXA, KANSAS

  • Johnson County Library System
  • New Construction
  • 40,000 SF
  • $15 Million

The new Lenexa City Center Library is a source of inspiration, innovation and experiences that will enrich the surrounding community.

Located in the heart of Lenexa’s contemporary city center, this development is helping establish a new downtown for the city. Adjacent to a city hall, community center, restaurants and public market, the library welcomes all members of the community.

To achieve total flexibility, the majority of the library is an open loft-like space that houses the adult, teen, and juvenile collections on two levels. A two-story atrium serves as the living room for the community. Three large flexible meeting spaces and four smaller meeting spaces can be utilized by both library staff and community members and will provide access to technology for community groups, tutoring, and collaborative discussions. Patron convenience is at the forefront of the library’s automated conveyance system that allows patrons to both pick up holds and drop off returns via a drive-thru in the parking garage. The new library incorporates a service model designed to enhance public access to the collections, focus services to patrons, and integrate patron self-service strategies and staff mobility.

This new library is meant to engage the community. The Community commons visually connects to the civic plaza, street, and public market. The upper and lower entries allow for ease of patron access from both the Civic Center and Public Plaza.

Thirty-foot high towering glass and zinc shingled walls fold across two sides of the building and allow for connectivity between the outdoor plaza and library patrons. These folding walls are unified by a curving railing that weaves between the interior and exterior of the building. This ribbon-like railing draws patrons walking along the public plaza toward the library’s two entrances.

Joplin Early Childhood Center

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

AWARDS & RECOGNITION

  • IIDA Mid-America – Silver Award in K-12 Education
  • AIA Kansas City – Citation Award in Interior Architecture

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

Guadalupe Centers

As a hub in the Latino communities of Kansas City, the Guadalupe Centers’ elementary and library renovations will allow the program to efficiently serve more individuals for years to come.

Continue reading

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

Hollis + Miller Kansas City office

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Corrigan Station
  • Tenant Finish
  • 30,000 SF

An open communicating stair prominently and purposely connects three floors at the center of Hollis + Miller’s Kansas City office space, enhancing all-office culture and promoting collaboration.

The main entry is located on the middle floor, with each floor housing unique resources to encourage co-mingling. We are stronger together, so by housing the charrette spaces on the bottom floor, the café on the middle floor, and the interior library, focus booths and human resources on the top floor, team members are obligated to interact daily outside their studios. This strengthens our six studios as a team and enhances our office culture.

inside

The Hollis + Miller Workspace reflects who we are and how we work. Every space reinforces the concepts of team, collaboration, and balance. Ultimately, the space is a stage and tool for our people to pursue the larger purpose of empowering communities through design and leadership.