Colorado SKIES Academy

COLORADO SKIES ACADEMY

  • Centennial, Colorado
  • New Construction
  • 23,000 SF
  • $7 million

The STEM curriculum and project-based learning introduces young students to aviation early on.

Colorado Skies Academy is a new Charter School for grades 6–8, located at the Centennial Airport in Centennial, CO. The two-story, 23,000-square-foot facility is also affiliated with the adjacent Wings Over the Rockies Aviation Museum housing over 50 vintage military aircraft.

The project-based learning/STEM curriculum is flight-based, teaching students many different facets of aviation, and is supplemented by a focus on social-emotional development. The learning environment itself supports each of these endeavors. The Exploratorium allows students to collaborate in groups or complete individual work in a setting inspiring out-of-the-box thinking, while active corridors offer a choice in learning spaces. The unique shape of the Exploratorium resembles a rocket booster, and vibrant graphics project the aviation and aerospace theme throughout. The Spread Your Wings program flies in teachers from Colorado’s front range for exposure to the program as professional development and in turn, introduces students to experts in the industry.

Hopewell Elementary School

HOPEWELL ELEMENTARY SCHOOL

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Park Hill School District
  • New Construction
  • 73,000 SF
  • $18.1 million

Indoor and outdoor exploration are encouraged through colorful environmental graphics, reinforced by nature.

Positioned atop a hill and nestled within trees, Park Hill School District’s new Hopewell Elementary is a sanctuary for discovery. 600 students, grades K-5, have the opportunity to use every square foot inside and out of the building for learning. Traditional hallways have been molded with flexible collaboration spaces to maximize flexibility and efficiency. Every core classroom has their own glass garage door, allowing teachers the opportunity to open into collaboration and project spaces. The art room looks out upon a patio facing the tree line, inspiring creativity in students and spilling natural light into the learning environment. The durable materials used on the exterior of the building will withstand the elements and provide a timeless look for generations of students to come in the future.

IDEA Space KC – The Barstow School

IDEA SPACE KC

IN PROGRESS

  • Adaptive Reuse
  • 63,000 SF
  • $14.5 million

Once a large grocery store, an expansive retail building will be transformed into an Early Childhood Center, as well as other various educational support spaces.

It takes vision to look at an existing retail store and picture a learning environment in its place, but that is exactly the innovative vision that The Barstow School had in mind. The Early Childhood Center entrance will be where the previous pharmacy operated, utilizing the covered pharmacy drop-off area for a dedicated secure covered entry. Flexible program spaces such as a STEAM workshop and lab, a maker space, black box theater, café and collaborative space will fill the rest of the building, serving as a resource for the Barstow community.

Due to existing site constraints, there is no room for an outdoor playground around the building. Instead, as a secure and innovative solution, there will be an outdoor courtyard placed in the middle of the building. This opens doors for controlled outdoor learning experiences and adds natural daylighting through adjacent glazed windows into classrooms. The wide indoor play area will host a sensory table and a commons collaboration area that bleeds into built-in manipulative nooks.

fnlcommons1
fnloutdoor

Metropolitan Community College-Penn Valley

Metropolitan Community College-Penn Valley

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Penn Valley Campus Dining Center
  • Renovation
  • 6,000 SF
  • $1.2 million

A complete turnaround of a central gathering space, achieving record sales every single day of opening week.

Metropolitan Community College-Penn Valley’s campus dining center was aged and underutilized by students and faculty on campus. The goal of increasing attendance and creating a more inviting feel was a priority throughout the renovation of the dining area. Input was gathered from kitchen staff, MCC administrators, and the food service provider, ensuring seamless coordination and efficiency in every aspect. New tile, light fixtures and carpet completely transformed the space, providing students a comfortable option to stay on campus between classes.

St. Elizabeth Early Childhood Center

St. Elizabeth Early Childhood Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • St. Elizabeth Catholic School
  • Renovation/Addition
  • 20,000 SF
  • $4 million

DIOCESE OF KANSAS CITY-ST. JOSEPH CATHOLIC SCHOOLS

For years, the St. Elizabeth Early Childhood Center was located across a high-traffic street from the Catholic Church, calling for their youngest students to journey back and forth multiple times a day. Hollis + Miller designed a master plan for the Church, putting high priority on uniting the Early Childhood Center, K-8 school and the Catholic Church on the same side of the street. The new design does just that, providing peace of mind for staff and parents, and also allows opportunities for growth and adaptations in the future.

The renovated rectory building hosts eight new classrooms for infants through kindergarten students. The rectory, a residential home for members of the clergy, challenged the design team to develop innovative solutions transforming the space into a learning environment. The design incorporates research-based learning tools and showcases a touch of tradition with the existing stone walls of the rectory, as well as the connecting Church. The new early childhood center features a learning stair and sliding classroom walls for co-teaching, shared storage areas and indoor/outdoor collaboration spaces to expand fine motor skills. A large balcony serves as a flexible commons area and gathering space for students, staff and parish members.

Joplin Early Childhood Center

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

AWARDS & RECOGNITION

  • IIDA Mid-America – Silver Award in K-12 Education
  • AIA Kansas City – Citation Award in Interior Architecture

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

St. James Academy

ST. JAMES ACADEMY

LENEXA, KANSAS

  • Archdiocese of Kansas City-Kansas
  • New Construction
  • 108,000 SF

Located in a growing suburb within the greater Kansas City area, this facility integrates and adapts to changes in education, spirituality and technology.

The Chapel serves as the Heart of the Campus. This statement not only led to the present location of the Chapel, but also a concept of allowing students to be in the Presence of Christ as they experienced the building through visual connections to the Tabernacle. The Chapel is also flexible enough to not only accommodate 200 students, but the entire 800-student population, and still maintain a contiguous space so that they felt like they were apart of the Mass. We accomplished this by combining the allocated space for dining, gathering, and the Chapel into one large common centralized space detailed with similar materials and volume.

st-james-2
St-james-1

Summit Ridge Middle School

Summit Ridge
Summit Ridge

Summit Ridge Middle School

LITTLETON, COLORADO

  • Jefferson County Public Schools
  • Addition/Renovation
  •  13,000 SF
  • $4.8 million

Visual connectivity and strategically designed collaborative spaces have led to an evolution of learning styles at this newly combined middle school. 

Jeffco Public Schools in Denver, Colorado recently decided to transition their sixth-grade students into middle-school, and needed to accommodate for the addition of 400 students. The existing building hosted traditional classrooms and learning areas, challenging the design team to seamlessly integrate the two buildings while incorporating collaborative learning elements into the addition. Hollis + Miller worked directly with the principal, faculty, community members, and students to create a design that would introduce collaboration spaces and a learning stair alongside new classrooms and science labs. Renovations to the school’s STEAM classrooms allow more students access to hands on education with computer aided design, engineering, and fabrication.