Northwest Missouri State University Athletic Locker Rooms

Northwest Missouri State University

MARYVILLE, MISSOURI

  • Lamkin Activity Center
  • Football Locker Room
  • Renovation
  • 5,500 SF

Northwest Missouri State University reimagined its existing football locker room space to create a destination where players, coaches, recruits and the community could feel a prideful connection to the university.

With a strong focus on brand identity and school pride, the main space of the locker room boasts a number of brand elements, including a large, illuminated Bearcat ceiling logo within a carefully coordinated pattern of football field markings. The design team brought innovative thinking regarding locker exhaust design to alleviate odors within the space and also upgraded restrooms, showers and the equipment room. Focusing on the notion of family, a large open area provides players and coaches the opportunity to socialize and come together during gameday and non-gameday scenarios. The end result is a new home for Bearcat Football and the larger Maryville community.

Guadalupe Centers

As a hub in the Latino communities of Kansas City, the Guadalupe Centers’ elementary and library renovations will allow the program to efficiently serve more individuals for years to come.

Continue reading

Blue Springs High School

BLUE SPRINGS HIGH SCHOOL

BLUE SPRINGS, MISSOURI

  • Blue Springs School District
  • Addition
  • 74,000 SF
  • $30.2 million

A strategic blend of acoustical features, architectural elements and environmental graphics emulates school pride throughout every detail of the new addition at Blue Springs High School.

Blue Springs High School wanted to enclose its existing outdoor courtyard to ensure security and update existing facilities, including a state-of-the-art band room, stadium upgrades, a new media center and third auxiliary gym. To provide a holistic campus experience for students and visitors, complementing colors, textures and materials were selected to align with the existing buildings while integrating new details for a fresh face.

One of the prioritized goals was to design a cutting-edge facility housing the school’s nationally renowned band program. The two-story space boasts various acoustical features equally as aesthetic as they are functional, reinforcing Blue Springs Wildcat pride. The band room’s exterior glass includes a printed soundwave of the school fight song, while the bricks frame the main windows in a strategic pattern mimicking the keys of a piano.

Serving as a notable landmark for students to navigate their way through the high school campus, the media center features a “Collab Lab” crafted of wooden slats and situated above the rest of the common area, similar to a treehouse. A number of breakout spaces for both individual and group study accommodate students whether they choose to read, study or socialize between classes. Environmental graphics tie the spaces together for a Wildcat experience at the heart of campus that will serve students for years to come.

Park Hill District Support Services Center

Support Services Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Park Hill School District
  • New Construction
  • Service Center: 70,000 SF
  • Transportation Center: 21,400 SF
  • $23.8 million

Efficiency and sustainability were at the core of designing the new district operations and maintenance campus.

The Park Hill School District needed a new facility to house its operations and maintenance departments. Previously located in an underground cave with no windows or direct sunlight, administration aimed to provide a more desirable work environment for staff who keep district operations running smoothly on a daily basis. It also provided space for a much-needed expansion to support a steadily growing district.

Targeted to achieve LEED certification, efficiency and sustainability were at the heart of designing this new campus.  Sunlight pours in through skylights, and discarded oil from the mechanical shop can be used to heat areas of the building. The Support Services Center building is home to maintenance, warehouse, nutrition services, technology, and various office spaces providing a number of amenities under one roof and allowing for collaboration and efficiencies not possible in the former underground location. Only a few hundred feet away, yet secured separately, lies the fully equipped Transportation Center. The Transportation Center services the entire district’s bus fleet and includes a maintenance shop, wash station and space to accommodate driver training and rest areas.

The new campus boasts an all-in-one efficiency approach, allowing Park Hill staff to focus on running the district’s many facilities and operations.

Liberty High School Performing Arts Center

LIBERTY HIGH SCHOOL Performing Arts Center

LIBERTY, MISSOURI

  • Liberty Public Schools
  • Addition
  • 43,000 SF
  • $16.5 million

The new performing arts space boasts unique elements contributing to the full performance experience, down to the technical and behind-the-scenes details.

As a district who places a strong emphasis on the importance of arts in education, Liberty Public Schools sought to improve its fine arts facilities at Liberty High School as part of the 2018 district bond passage. The addition of the new state-of-the-art Performing Arts Center brings many opportunities for students, featuring an expansive two-tiered auditorium, flexible band, orchestra and choir rooms, a scene shop, drama classroom, individual rehearsal spaces and an event entrance for performance attendees. All of the spaces were designed to be multi-use to maximize the building’s utilization.

Inspired by spaces such as the Kauffman Center for the Performing Arts, the nearly 800-seat addition is comparable to that of a performance space found on a college campus. Securely connected to the high school, students now have a professional setting to hone their talents. Acoustically accurate architectural details support students in achieving their full creative potential.

Walden Middle School

Walden Middle School

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Park Hill School District
  • New Construction
  • 114,500 SF
  • $34.4 million

2021 A4LE John Shaw Award Recipient

Visual connectivity and strategically designed collaborative spaces have led to an evolution of learning styles at this newly combined middle school. 

Driving up to the building, you immediately feel the sense of space and pride created by Walden Middle School. Exterior signage and artwork can be illuminated with interchangeable colors to celebrate special occasions and holidays. The space was designed and built to give students access to outside daylight, while also ensuring safety and security as well as the durability of the building. This feeling of openness and transparent connectivity has attributed to the lack of bullying, according to the principal. Lockdown features also can be activated at the push of a button, securing 75 percent of the building.

In addition, the three academic wings are flexible and include operable walls, allowing for customization and collaboration throughout. The wings are connected by the gallery-like commons, where students’ work can be showcased, as well as the media center. The green building is the first LEED V4 certified school building in the region and demonstrates how the design played a crucial role in extending the building’s life cycle while incorporating impactful and sustainable features.

STL 505 Student Housing

STL 505 Student Housing

IN PROGRESS

  • Springfield, Missouri
  • New Construction
  • 280,000 SF
  • $50 million

Providing contemporary, comfortable residence for students and young professionals, the STL 505 housing complex will span over almost an entire city block.

Located in the core of downtown Springfield and right off historic Route 66, this brand-new housing complex will serve students and young professionals in an urban setting. The five-story, 500+ bed building is a short walk to Missouri State University’s campus and conveniently located along the university’s transit line. On-site amenities include underground parking, a coffee house, recreation spaces, fitness center, study rooms and private courtyards complete with grills and outdoor seating. Flexible gathering areas are designed for socialization or individual escapes, and an enclosed pet area is available for the pet-friendly residents. Slated to open in the fall of 2021, this contemporary complex will be a desirable residence in a revitalized downtown area.

Independence Uptown Market

Independence Uptown Market

INDEPENDENCE, MISSOURI

  • New Construction
  • 6,700 SF
  • $3.3 million

A revitalized downtown area offers a venue for farmers, citizens and small business owners to gather.

The Independence Uptown Market is the combined vision of citizens, farmers and business owners brought from idea to reality within the span of 18 months. An open-air pavilion paired with an enclosed farmers market pavilion offer a venue for local craftsmen to sell their goods. The enclosed venue offers the opportunity to host regional events that will bring commerce into the city, as well as weddings, parties and corporate events. The new building revitalizes the central area and offers a collaborative gathering space that will benefit citizens and business owners alike for years to come and fosters a sense of community.

Metropolitan Community College-Engineering Technology Center

MCC_Exterior

Metropolitan Community College – Engineering Technology Center

  • Penn Valley Campus-Engineering Technology Center
  • Renovation & Addition
  • 16,000 SF
  • $7 million

An integrated fabrication lab brings forth many opportunities for engineering majors, art majors and the surrounding community.

Metropolitan Community College is relocating the Engineering Technology program from the Business and Technology Campus to the Penn Valley Campus to increase utilization of their existing building and create synergies between the college’s graphic design diagram and the engineering technology program.

Functions such as the fabrication lab and the 3D printing lab offer regular opportunities for students to collaborate, ideate and prototype in a shared space that will now be available to the graphic design program housed in the current Carter Arts Building. The physical placement of the program on the south edge of the Penn Valley campus is seen as a means of being a visible and usable asset to the community from which they can also access tools and technical expertise provided by talented and industry-connected faculty. In addition, it will feature a double-height space for the fabrication lab with greater connectivity to the exterior environment through the use of extensive glazing and covered outdoor spaces offering students their choice of environments in which to create.

Grain Valley High School

GRAIN VALLEY HIGH SCHOOL

GRAIN VALLEY, MISSOURI

  • Grain Valley School District
  • Addition-Phase 4
  • 33,400 SF & 17,600 SF Courtyard
  • $10.2 million

A new face for Grain Valley High School provides a prominent sense of arrival and display of school pride.

Upon arrival at Grain Valley High School, students and visitors are guided in along the impressive, curved, blue CMU wall that begins at the entry and continues throughout the interior, comprising the spine of the building and dubbed “Eagle Way”. The raised entrance increases visibility from the street while improving traffic flow for student drop-off and pick-up.

Similar to a central college campus union, the media center represents the heart of the school, branded by a large glass eagle graphic that is visible from both inside and out. Glass dividers promote connectivity to the lecture hall, makerspace and small group collaboration rooms while providing views into the expansive courtyard. Tiered seating in the courtyard provides an outdoor learning area and offers dynamic spaces for students to socialize.

Grain Valley High School is currently home to nearly 1,100 students but is master planned to accommodate up to 1,600 high school students in the rapidly growing community. While working with the district throughout a five-phase master plan, Hollis + Miller became very familiar with the goals and priorities of the district and community.