Summit Ridge Middle School

Summit Ridge
Summit Ridge

Summit Ridge Middle School

LITTLETON, COLORADO

  • Jefferson County Public Schools
  • Addition/Renovation
  •  13,000 SF
  • $4.8 million

Visual connectivity and strategically designed collaborative spaces have led to an evolution of learning styles at this newly combined middle school. 

Jeffco Public Schools in Denver, Colorado recently decided to transition their sixth-grade students into middle-school, and needed to accommodate for the addition of 400 students. The existing building hosted traditional classrooms and learning areas, challenging the design team to seamlessly integrate the two buildings while incorporating collaborative learning elements into the addition. Hollis + Miller worked directly with the principal, faculty, community members, and students to create a design that would introduce collaboration spaces and a learning stair alongside new classrooms and science labs. Renovations to the school’s STEAM classrooms allow more students access to hands on education with computer aided design, engineering, and fabrication.

Learnscape-Raytown Quality Schools

LEARNSCAPE 2019

  • Raytown Quality Schools
  • New Trails Early Learning Center & Three Trails Preschool

Nestled between an early childhood center as well as an elementary school, our emerging professionals had to navigate designing for a variety of ages, from 3-11 years old.

The 2019 Learnscape takes students on a “journey” of experiential learning. Designated areas of grasslands, desert, lagoon, forest and a bird’s nest prompt learning about nature and the types of animals that inhabit each climate. The design team of emerging professionals put themselves in the perspective of young learners and used their imagination to develop an outdoor learning environment where students can play and learn.
An impressive shade structure is the anchor of the Learnscape, providing protection from direct sunlight and casting unique shadows. It was constructed of cedar to ensure increased durability, and stone planters can be found at the base, providing a natural boundary for the group teaching area. Sensory tables give students an outlet to refine their fine motor skills and participate in hands-on learning. The tables can be incorporated into curriculum and teachers can demonstrate activities or can be used for free play. The “forest” was designed so students can weave in and out of the “trees.” Designed from the perspective of a young child, the poles bow inward toward the top, giving the wondrous illusion of being surrounded by treetops when they gaze at the sky.

Ervin Early Learning Center

Ervin Early Learning Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Hickman Mills School District
  • Renovation
  • 110,000 SF total
  • $7.5 million

Repurposing an abandoned middle school gave pre-kindergarten and kindergarten students a space their own focused on literacy.

Research shows that students who do not have an early education focused on literacy are more likely to struggle throughout school and into adulthood. This dedicated brain-based facility for young learners allowed the District to put an emphasis on this issue without committing more square footage to Kindergarten. It also gave the District more classroom space within each elementary school for older grade levels.

ervin-wide

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

Hollis + Miller Kansas City office

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Corrigan Station
  • Tenant Finish
  • 30,000 SF

An open communicating stair prominently and purposely connects three floors at the center of Hollis + Miller’s Kansas City office space, enhancing all-office culture and promoting collaboration.

The main entry is located on the middle floor, with each floor housing unique resources to encourage co-mingling. We are stronger together, so by housing the charrette spaces on the bottom floor, the café on the middle floor, and the interior library, focus booths and human resources on the top floor, team members are obligated to interact daily outside their studios. This strengthens our six studios as a team and enhances our office culture.

inside

The Hollis + Miller Workspace reflects who we are and how we work. Every space reinforces the concepts of team, collaboration, and balance. Ultimately, the space is a stage and tool for our people to pursue the larger purpose of empowering communities through design and leadership.

Learnscape-Shawnee Mission School District

LEARNSCAPE 2018

  • Shawnee Mission School District
  • Sunflower Elementary School

An immersive outdoors experience is at Sunflower Elementary School’s students fingertips, with hands-on learning happening everywhere.

Hollis + Miller embarked on a Learnscape journey with SMSD and its students to create an outdoor classroom supporting the students’ desires and the district’s sustainability goals. As part of the process, the students identified their highest priorities for the district, which included incorporating school gardens and natural areas.
The completed space encourages students to discover the natural environment by interacting with the area in different ways. Students can study water conservation benefits by utilizing the on-site cistern as they tend to planter boxes created for each grade level to learn about lifecycles and ecology. A solar panel on the roof of a large, covered deck gives students an up-close connection to alternative energy sources. Even the area’s signage doubles as a musical instrument, teaching students about the physics of sound.

East Middle School

East Middle School
East Middle School

East Middle School

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 125,800 SF total
  • $30.4 million

A shared building with a well-defined threshold eases the transition from elementary to middle school, while a bold, vibrant color palette set this young adult space apart from elementary.

Sharing a site with Soaring Heights Elementary School, it’s important that the architecture, design and environmental graphics emphasize the maturity, focus and confidence that comes with young adulthood.

This school replaces the middle school lost on May 22, 2011, when the worst tornado disaster on record to date in the United States hit to the City of Joplin. The Superintendent called this effort “Operation Rebuild.”

Millcreek Campus

Millcreek Campus
Millcreek Campus

Millcreek Campus

OLATHE, KANSAS

  • Olathe USD 233
  • Addition & Renovation
  • 98,000 SF
  • $16 million

Learners of all ages – toddler to adult – now feel at home at the renamed Millcreek Campus. This multi-generational learning environment houses several of the District’s community and alternative learning programs. With all these generations meeting in this one space, collaborative learning is taken to the next level.

The Parents as Teachers program hosts parents of young children for playgroups and child development support. Flexible learning environments and specialized spaces allow middle and high school students with special circumstances the opportunity to catch up or stay on track with their schoolwork, and adult education classroom spaces offer community members the opportunity to expand their career opportunities.

This historic campus was previously known as the John P. St. John Memorial High School, originally built in 1926. This outdated facility housed many of these educational and community programs in three separate buildings. Our design team worked with the District’s educational partners to reimagine the campus, starting with an addition that connects the buildings and allows for more collaboration and engagement. Today, the space welcomes learners of every generation– making it a learning environment like no other.