Metropolitan Community College-Penn Valley

Metropolitan Community College-Penn Valley

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Penn Valley Campus Dining Center
  • Renovation
  • 6,000 SF
  • $1.2 million

A complete turnaround of a central gathering space, achieving record sales every single day of opening week.

Metropolitan Community College-Penn Valley’s campus dining center was aged and underutilized by students and faculty on campus. The goal of increasing attendance and creating a more inviting feel was a priority throughout the renovation of the dining area. Input was gathered from kitchen staff, MCC administrators, and the food service provider, ensuring seamless coordination and efficiency in every aspect. New tile, light fixtures and carpet completely transformed the space, providing students a comfortable option to stay on campus between classes.

Mason Elementary School

Mason Elementary School

LEE’S SUMMIT, MISSOURI

  • Lee’s Summit R7 School District
  • Renovation and Addition
  • 22,000 SF Addition, 52,000 SF Existing Renovations

The newly modernized learning environment preserves the rich history of a community while offering students innovative collaboration areas naturally integrated into the flow of the building.

Serving over almost a century of students, Mason Elementary School has expanded and adapted over the years to accommodate a growing student population. The existing building was at 110% capacity, and rather than construct an entirely new school, the design team developed a renovation and addition plan that would bring the new learning environment into the 21st century, accommodate the increased number of students and leave the legacy of the historical building intact.
The horseshoe shape of the existing building made it difficult for students to connect and inconvenient to traverse to other classrooms. The design team recognized that the new building needed to achieve a lot within a small footprint, causing them to rethink how the use of space could be reimagined for efficiency. The corridors now also serve as collaboration spaces, opening to classrooms with glass doors and providing natural connections everywhere. Bright colors, the use of wood and the integration of the existing brick give a warm and welcoming feel, emulating the family emphasis of its patrons.

University of St. Mary Athletics

University of St. Mary Athletics

LEAVENWORTH, KANSAS

  • University of St. Mary
  • New Construction

Athletics take center stage at University of St. Mary. With 75% of the student population being athletes, they needed a complex that could host all its athletes and fans on campus.

The complex’s inaugural homecoming celebration was the largest game day attendance in school history, with students, faculty, alumni, family and friends all coming together to celebrate the its Athletics new home.

A soccer field and synthetic turf football field are joined by a two-sided press box with hospitality area. Locker rooms, concessions and a multipurpose space are housed on the first floor of the press box.

Rising Hill and Northview Elementary Schools

RISING HILL AND NORTHVIEW ELEMENTARY SCHOOLS
RISING HILL AND NORTHVIEW ELEMENTARY SCHOOLS

Rising Hill and Northview Elementary Schools

KANSAS CITY, MISSOURI

  • North Kansas City School District
  • New Construction
  • Rising Hill: $20 million & 58,000 SF
  • Northview: $21.7 million & 70,900 SF
  • LEED Certified

Designed in tandem, Rising Hill and Northview Elementary Schools provide flexible, collaborative spaces that serve every type of learner.

Reinforcing a district-wide emphasis on literacy, the heart of these two schools are spacious, exposed media centers that push the envelope of a traditional library. Students have opportunities to gather on a learning stair for lessons, collaborate in smaller groups, or focus in a nook on an independent project or to enjoy their favorite book.

The academic neighborhoods set the stage for differentiated learning, accommodating every type of lesson and learner. Classrooms with garage doors are adjacent to collaborative spaces, amplifying space for group activities, breakout sessions or individualized learning. Writeable locker surfaces give students a sense of pride and ownership of their space, reinforcing an environment that is truly designed for the students.

As a forward-thinking district, the two elementary schools contain individual, single occupancy bathroom stalls that promote safety and privacy to ensure that every student feels comfortable in their environment.

IDEA Space KC – The Barstow School

IDEA SPACE KC

IN PROGRESS

  • Adaptive Reuse
  • 63,000 SF
  • $14.5 million

Once a large grocery store, an expansive retail building will be transformed into an Early Childhood Center, as well as other various educational support spaces.

It takes vision to look at an existing retail store and picture a learning environment in its place, but that is exactly the innovative vision that The Barstow School had in mind. The Early Childhood Center entrance will be where the previous pharmacy operated, utilizing the covered pharmacy drop-off area for a dedicated secure covered entry. Flexible program spaces such as a STEAM workshop and lab, a maker space, black box theater, café and collaborative space will fill the rest of the building, serving as a resource for the Barstow community.

Due to existing site constraints, there is no room for an outdoor playground around the building. Instead, as a secure and innovative solution, there will be an outdoor courtyard placed in the middle of the building. This opens doors for controlled outdoor learning experiences and adds natural daylighting through adjacent glazed windows into classrooms. The wide indoor play area will host a sensory table and a commons collaboration area that bleeds into built-in manipulative nooks.

fnlcommons1
fnloutdoor

Woodrow Wilson Academy

Woodrow Wilson Academy

WESTMINSTER, COLORADO

  • Renovation & Additions
  • 13,500 SF
  • $4.5 million

Middle school students feel like they have their own space to learn and grow separate from the elementary school students. Their new space supports expanded student collaboration and project-based learning.

Students can collaborate in the new classrooms with glass walls that provide ample daylight and open up to accommodate large and small-groups, including to the outdoors, encouraging classes to spill outside for learning and experimenting. This flexibility continues into the new dining commons, which features a variety of seating options, giving students more freedom.

Lenexa City Center Library

Lenexa City Center Library

In association with Holzman Moss Bottino Architecture

LENEXA, KANSAS

  • Johnson County Library System
  • New Construction
  • 40,000 SF
  • $15 Million

The new Lenexa City Center Library is a source of inspiration, innovation and experiences that will enrich the surrounding community.

Located in the heart of Lenexa’s contemporary city center, this development is helping establish a new downtown for the city. Adjacent to a city hall, community center, restaurants and public market, the library welcomes all members of the community.

To achieve total flexibility, the majority of the library is an open loft-like space that houses the adult, teen, and juvenile collections on two levels. A two-story atrium serves as the living room for the community. Three large flexible meeting spaces and four smaller meeting spaces can be utilized by both library staff and community members and will provide access to technology for community groups, tutoring, and collaborative discussions. Patron convenience is at the forefront of the library’s automated conveyance system that allows patrons to both pick up holds and drop off returns via a drive-thru in the parking garage. The new library incorporates a service model designed to enhance public access to the collections, focus services to patrons, and integrate patron self-service strategies and staff mobility.

This new library is meant to engage the community. The Community commons visually connects to the civic plaza, street, and public market. The upper and lower entries allow for ease of patron access from both the Civic Center and Public Plaza.

Thirty-foot high towering glass and zinc shingled walls fold across two sides of the building and allow for connectivity between the outdoor plaza and library patrons. These folding walls are unified by a curving railing that weaves between the interior and exterior of the building. This ribbon-like railing draws patrons walking along the public plaza toward the library’s two entrances.

Hopewell Elementary School

HOPEWELL ELEMENTARY SCHOOL

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Park Hill School District
  • New Construction
  • 73,000 SF
  • $18.1 million

Indoor and outdoor exploration are encouraged through colorful environmental graphics, reinforced by nature.

Positioned atop a hill and nestled within trees, Park Hill School District’s new Hopewell Elementary is a sanctuary for discovery. 600 students, grades K-5, have the opportunity to use every square foot inside and out of the building for learning. Traditional hallways have been molded with flexible collaboration spaces to maximize flexibility and efficiency. Every core classroom has their own glass garage door, allowing teachers the opportunity to open into collaboration and project spaces. The art room looks out upon a patio facing the tree line, inspiring creativity in students and spilling natural light into the learning environment. The durable materials used on the exterior of the building will withstand the elements and provide a timeless look for generations of students to come in the future.