Ellen Ochoa Elementary School

Ellen Ochoa Elementary School

TULSA, OKLAHOMA

  • Union Public Schools
  • New Construction
  • 133,000 SF total
  • (Phase I: 70,000 SF, Phase 2: 14,000 SF., Phase 3: 49,000 SF)
  • $31 million

A tight-knit community centers around the new Ellen Ochoa Elementary.

This new school is deeply embedded in its surrounding neighborhoods, with the majority of the population living within a one-mile radius of the school. Spaces for community events, including open gyms, adult education and a community garden and kitchen, where parents and students can learn to grow and cook together.

The educational spaces open out into shared collaboration spaces and the central media space, blurring the lines of the traditional definition of a classroom. Classrooms incorporate a shared “Dream Space” dedicated to focused learning and small-group work.

Named after astronaut Dr. Ellen Ochoa, this elementary school is unlike any other in the district.

Grain Valley High School

GRAIN VALLEY HIGH SCHOOL

GRAIN VALLEY, MISSOURI

  • Grain Valley School District
  • Addition-Phase 4
  • 33,400 SF & 17,600 SF Courtyard
  • $10.2 million

A new face for Grain Valley High School provides a prominent sense of arrival and display of school pride.

Upon arrival at Grain Valley High School, students and visitors are guided in along the impressive, curved, blue CMU wall that begins at the entry and continues throughout the interior, comprising the spine of the building and dubbed “Eagle Way”. The raised entrance increases visibility from the street while improving traffic flow for student drop-off and pick-up.

Similar to a central college campus union, the media center represents the heart of the school, branded by a large glass eagle graphic that is visible from both inside and out. Glass dividers promote connectivity to the lecture hall, makerspace and small group collaboration rooms while providing views into the expansive courtyard. Tiered seating in the courtyard provides an outdoor learning area and offers dynamic spaces for students to socialize.

Grain Valley High School is currently home to nearly 1,100 students but is master planned to accommodate up to 1,600 high school students in the rapidly growing community. While working with the district throughout a five-phase master plan, Hollis + Miller became very familiar with the goals and priorities of the district and community.

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

Hollis + Miller Kansas City office

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Corrigan Station
  • Tenant Finish
  • 30,000 SF

An open communicating stair prominently and purposely connects three floors at the center of Hollis + Miller’s Kansas City office space, enhancing all-office culture and promoting collaboration.

The main entry is located on the middle floor, with each floor housing unique resources to encourage co-mingling. We are stronger together, so by housing the charrette spaces on the bottom floor, the café on the middle floor, and the interior library, focus booths and human resources on the top floor, team members are obligated to interact daily outside their studios. This strengthens our six studios as a team and enhances our office culture.

inside

The Hollis + Miller Workspace reflects who we are and how we work. Every space reinforces the concepts of team, collaboration, and balance. Ultimately, the space is a stage and tool for our people to pursue the larger purpose of empowering communities through design and leadership.

Metropolitan Community College-Engineering Technology Center

MCC-hero

Metropolitan Community College – Engineering Technology Center

  • Penn Valley Campus-Engineering Technology Center
  • Renovation & Addition
  • 16,000 SF
  • $7 million

An integrated fabrication lab brings forth many opportunities for engineering majors, art majors and the surrounding community.

Metropolitan Community College is relocating the Engineering Technology program from the Business and Technology Campus to the Penn Valley Campus to increase utilization of their existing building and create synergies between the college’s graphic design diagram and the engineering technology program.

Functions such as the fabrication lab and the 3D printing lab offer regular opportunities for students to collaborate, ideate and prototype in a shared space that will now be available to the graphic design program housed in the current Carter Arts Building. The physical placement of the program on the south edge of the Penn Valley campus is seen as a means of being a visible and usable asset to the community from which they can also access tools and technical expertise provided by talented and industry-connected faculty. In addition, it will feature a double-height space for the fabrication lab with greater connectivity to the exterior environment through the use of extensive glazing and covered outdoor spaces offering students their choice of environments in which to create.

Three Trails Preschool

Three Trails Preschool

RAYTOWN, MISSOURI

  • Raytown Quality Schools
  • Renovation
  • 32,600 SF
  • $2 million

Young learners are immersed in a bright, positive environment from the moment they enter this revamped environment. 

Each space comes alive with colorful nature scenes featuring animal friends on every wall. Students feel engaged and excited to learn in this updated learning environment. This abandoned Catholic school was given new life for its students and teachers.

Raytown Quality Schools was looking to expand its early childhood program after the overwhelming success of its first pre-kindergarten facility. Reimagining the interior of this tired school allows more preschool students the opportunity to start learning earlier, which research has shown leads to improved success throughout their academic and professional lives.

Walden Middle School

Walden Middle School

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Park Hill School District
  • New Construction
  • 114,500 SF
  • $34.4 million

2021 A4LE John Shaw Award Recipient

Visual connectivity and strategically designed collaborative spaces have led to an evolution of learning styles at this newly combined middle school. 

Driving up to the building, you immediately feel the sense of space and pride created by Walden Middle School. Exterior signage and artwork can be illuminated with interchangeable colors to celebrate special occasions and holidays. The space was designed and built to give students access to outside daylight, while also ensuring safety and security as well as the durability of the building. This feeling of openness and transparent connectivity has attributed to the lack of bullying, according to the principal. Lockdown features also can be activated at the push of a button, securing 75 percent of the building.

In addition, the three academic wings are flexible and include operable walls, allowing for customization and collaboration throughout. The wings are connected by the gallery-like commons, where students’ work can be showcased, as well as the media center. The green building is the first LEED V4 certified school building in the region and demonstrates how the design played a crucial role in extending the building’s life cycle while incorporating impactful and sustainable features.

Learnscape-Raytown Quality Schools

LEARNSCAPE 2019

  • Raytown Quality Schools
  • New Trails Early Learning Center & Three Trails Preschool

Nestled between an early childhood center as well as an elementary school, our emerging professionals had to navigate designing for a variety of ages, from 3-11 years old.

The 2019 Learnscape takes students on a “journey” of experiential learning. Designated areas of grasslands, desert, lagoon, forest and a bird’s nest prompt learning about nature and the types of animals that inhabit each climate. The design team of emerging professionals put themselves in the perspective of young learners and used their imagination to develop an outdoor learning environment where students can play and learn.
An impressive shade structure is the anchor of the Learnscape, providing protection from direct sunlight and casting unique shadows. It was constructed of cedar to ensure increased durability, and stone planters can be found at the base, providing a natural boundary for the group teaching area. Sensory tables give students an outlet to refine their fine motor skills and participate in hands-on learning. The tables can be incorporated into curriculum and teachers can demonstrate activities or can be used for free play. The “forest” was designed so students can weave in and out of the “trees.” Designed from the perspective of a young child, the poles bow inward toward the top, giving the wondrous illusion of being surrounded by treetops when they gaze at the sky.