St. Elizabeth Early Childhood Center

St. Elizabeth Early Childhood Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • St. Elizabeth Catholic School
  • Renovation/Addition
  • 20,000 SF
  • $4 million

DIOCESE OF KANSAS CITY-ST. JOSEPH CATHOLIC SCHOOLS

For years, the St. Elizabeth Early Childhood Center was located across a high-traffic street from the Catholic Church, calling for their youngest students to journey back and forth multiple times a day. Hollis + Miller designed a master plan for the Church, putting high priority on uniting the Early Childhood Center, K-8 school and the Catholic Church on the same side of the street. The new design does just that, providing peace of mind for staff and parents, and also allows opportunities for growth and adaptations in the future.

The renovated rectory building hosts eight new classrooms for infants through kindergarten students. The rectory, a residential home for members of the clergy, challenged the design team to develop innovative solutions transforming the space into a learning environment. The design incorporates research-based learning tools and showcases a touch of tradition with the existing stone walls of the rectory, as well as the connecting Church. The new early childhood center features a learning stair and sliding classroom walls for co-teaching, shared storage areas and indoor/outdoor collaboration spaces to expand fine motor skills. A large balcony serves as a flexible commons area and gathering space for students, staff and parish members.

Woodrow Wilson Academy

Woodrow Wilson Academy

WESTMINSTER, COLORADO

  • Renovation & Additions
  • 13,500 SF
  • $4.5 million

Middle school students feel like they have their own space to learn and grow separate from the elementary school students. Their new space supports expanded student collaboration and project-based learning.

Students can collaborate in the new classrooms with glass walls that provide ample daylight and open up to accommodate large and small-groups, including to the outdoors, encouraging classes to spill outside for learning and experimenting. This flexibility continues into the new dining commons, which features a variety of seating options, giving students more freedom.

IDEA Space KC – The Barstow School

IDEA SPACE KC

IN PROGRESS

  • Adaptive Reuse
  • 63,000 SF
  • $14.5 million

Once a large grocery store, an expansive retail building will be transformed into an Early Childhood Center, as well as other various educational support spaces.

It takes vision to look at an existing retail store and picture a learning environment in its place, but that is exactly the innovative vision that The Barstow School had in mind. The Early Childhood Center entrance will be where the previous pharmacy operated, utilizing the covered pharmacy drop-off area for a dedicated secure covered entry. Flexible program spaces such as a STEAM workshop and lab, a maker space, black box theater, café and collaborative space will fill the rest of the building, serving as a resource for the Barstow community.

Due to existing site constraints, there is no room for an outdoor playground around the building. Instead, as a secure and innovative solution, there will be an outdoor courtyard placed in the middle of the building. This opens doors for controlled outdoor learning experiences and adds natural daylighting through adjacent glazed windows into classrooms. The wide indoor play area will host a sensory table and a commons collaboration area that bleeds into built-in manipulative nooks.

fnlcommons1
fnloutdoor

Briarwood Elementary School

Briarwood Elementary School

PRAIRIE VILLAGE, KANSAS

  • Shawnee Mission School District
  • New Construction
  • 72,000 SF
  • $16.7 million

The walls come alive to inspire young learners at this new school. Whimsical landscapes and playful typography encourage students to open their minds to new possibilities.

Focusing on brain-based learning, every space at this new elementary school accommodates experiential learning. Corridors are learning spaces, with seating for large and small-group collaboration and integrated technology.

Safety was a paramount concern throughout the design and construction because this new elementary school was built next to the existing facility, which stayed open and operational throughout construction. Careful coordination between the District, our team and JE Dunn’s construction team was paramount to ensure students and faculty at the existing school stayed safe and secure.

Hopewell Elementary School

HOPEWELL ELEMENTARY SCHOOL

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Park Hill School District
  • New Construction
  • 73,000 SF
  • $18.1 million

Indoor and outdoor exploration are encouraged through colorful environmental graphics, reinforced by nature.

Positioned atop a hill and nestled within trees, Park Hill School District’s new Hopewell Elementary is a sanctuary for discovery. 600 students, grades K-5, have the opportunity to use every square foot inside and out of the building for learning. Traditional hallways have been molded with flexible collaboration spaces to maximize flexibility and efficiency. Every core classroom has their own glass garage door, allowing teachers the opportunity to open into collaboration and project spaces. The art room looks out upon a patio facing the tree line, inspiring creativity in students and spilling natural light into the learning environment. The durable materials used on the exterior of the building will withstand the elements and provide a timeless look for generations of students to come in the future.

Ellen Ochoa Elementary School

Ellen Ochoa Elementary School

TULSA, OKLAHOMA

  • Union Public Schools
  • New Construction
  • 133,000 SF total
  • (Phase I: 70,000 SF, Phase 2: 14,000 SF., Phase 3: 49,000 SF)
  • $31 million

A tight-knit community centers around the new Ellen Ochoa Elementary.

This new school is deeply embedded in its surrounding neighborhoods, with the majority of the population living within a one-mile radius of the school. Spaces for community events, including open gyms, adult education and a community garden and kitchen, where parents and students can learn to grow and cook together.

The educational spaces open out into shared collaboration spaces and the central media space, blurring the lines of the traditional definition of a classroom. Classrooms incorporate a shared “Dream Space” dedicated to focused learning and small-group work.

Named after astronaut Dr. Ellen Ochoa, this elementary school is unlike any other in the district.

Grain Valley High School

GRAIN VALLEY HIGH SCHOOL

GRAIN VALLEY, MISSOURI

  • Grain Valley School District
  • Addition-Phase 4
  • 33,400 SF & 17,600 SF Courtyard
  • $10.2 million

A new face for Grain Valley High School provides a prominent sense of arrival and display of school pride.

Upon arrival at Grain Valley High School, students and visitors are guided in along the impressive, curved, blue CMU wall that begins at the entry and continues throughout the interior, comprising the spine of the building and dubbed “Eagle Way”. The raised entrance increases visibility from the street while improving traffic flow for student drop-off and pick-up.

Similar to a central college campus union, the media center represents the heart of the school, branded by a large glass eagle graphic that is visible from both inside and out. Glass dividers promote connectivity to the lecture hall, makerspace and small group collaboration rooms while providing views into the expansive courtyard. Tiered seating in the courtyard provides an outdoor learning area and offers dynamic spaces for students to socialize.

Grain Valley High School is currently home to nearly 1,100 students but is master planned to accommodate up to 1,600 high school students in the rapidly growing community. While working with the district throughout a five-phase master plan, Hollis + Miller became very familiar with the goals and priorities of the district and community.

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

Hollis + Miller Kansas City office

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Corrigan Station
  • Tenant Finish
  • 30,000 SF

An open communicating stair prominently and purposely connects three floors at the center of Hollis + Miller’s Kansas City office space, enhancing all-office culture and promoting collaboration.

The main entry is located on the middle floor, with each floor housing unique resources to encourage co-mingling. We are stronger together, so by housing the charrette spaces on the bottom floor, the café on the middle floor, and the interior library, focus booths and human resources on the top floor, team members are obligated to interact daily outside their studios. This strengthens our six studios as a team and enhances our office culture.

inside

The Hollis + Miller Workspace reflects who we are and how we work. Every space reinforces the concepts of team, collaboration, and balance. Ultimately, the space is a stage and tool for our people to pursue the larger purpose of empowering communities through design and leadership.

Metropolitan Community College-Engineering Technology Center

MCC_Exterior

Metropolitan Community College – Engineering Technology Center

  • Penn Valley Campus-Engineering Technology Center
  • Renovation & Addition
  • 16,000 SF
  • $7 million

An integrated fabrication lab brings forth many opportunities for engineering majors, art majors and the surrounding community.

Metropolitan Community College is relocating the Engineering Technology program from the Business and Technology Campus to the Penn Valley Campus to increase utilization of their existing building and create synergies between the college’s graphic design diagram and the engineering technology program.

Functions such as the fabrication lab and the 3D printing lab offer regular opportunities for students to collaborate, ideate and prototype in a shared space that will now be available to the graphic design program housed in the current Carter Arts Building. The physical placement of the program on the south edge of the Penn Valley campus is seen as a means of being a visible and usable asset to the community from which they can also access tools and technical expertise provided by talented and industry-connected faculty. In addition, it will feature a double-height space for the fabrication lab with greater connectivity to the exterior environment through the use of extensive glazing and covered outdoor spaces offering students their choice of environments in which to create.

Three Trails Preschool

Three Trails Preschool

RAYTOWN, MISSOURI

  • Raytown Quality Schools
  • Renovation
  • 32,600 SF
  • $2 million

Young learners are immersed in a bright, positive environment from the moment they enter this revamped environment. 

Each space comes alive with colorful nature scenes featuring animal friends on every wall. Students feel engaged and excited to learn in this updated learning environment. This abandoned Catholic school was given new life for its students and teachers.

Raytown Quality Schools was looking to expand its early childhood program after the overwhelming success of its first pre-kindergarten facility. Reimagining the interior of this tired school allows more preschool students the opportunity to start learning earlier, which research has shown leads to improved success throughout their academic and professional lives.