Liberty High School

As a pinnacle in the community, Carl B Bruce Middle School provides the student population with a secure, comfortable learning environment.

Continue reading

Joplin Early Childhood Center

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

AWARDS & RECOGNITION

  • IIDA Mid-America – Silver Award in K-12 Education
  • AIA Kansas City – Citation Award in Interior Architecture

Joplin Early Childhood Center

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 37,500 SF
  • $8.7 million

After seven years in temporary classrooms, Joplin’s littlest learners finally have a home for learning and exploring. This is “Where it all Begins…”

Teachers can now collaborate together to utilize shared learning centers that are integral to their early education curriculum, rather than having to house these centers in their classrooms, which has freed up space in their rooms for more individual and group learning.

It was important for the Joplin community that their Early Childhood Center feels more like a home than a school to ease the transition for students. This space comes alive thanks to the integration of the environmental graphics. Students and visitors are immersed in a forest of trees and critters. The Learning Grove opens learners’ imaginations with construction and waterplay stations, as well as a tricycle track, blurring the lines between indoor and outdoor learning.

In May 2011, an F-5 tornado struck the city of Joplin, devastating the community. The District’s early childhood center is the last piece of Operation Rebuild.

St. Elizabeth Early Childhood Center

St. Elizabeth Early Childhood Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • St. Elizabeth Catholic School
  • Renovation/Addition
  • 20,000 SF
  • $4 million

DIOCESE OF KANSAS CITY-ST. JOSEPH CATHOLIC SCHOOLS

For years, the St. Elizabeth Early Childhood Center was located across a high-traffic street from the Catholic Church, calling for their youngest students to journey back and forth multiple times a day. Hollis + Miller designed a master plan for the Church, putting high priority on uniting the Early Childhood Center, K-8 school and the Catholic Church on the same side of the street. The new design does just that, providing peace of mind for staff and parents, and also allows opportunities for growth and adaptations in the future.

The renovated rectory building hosts eight new classrooms for infants through kindergarten students. The rectory, a residential home for members of the clergy, challenged the design team to develop innovative solutions transforming the space into a learning environment. The design incorporates research-based learning tools and showcases a touch of tradition with the existing stone walls of the rectory, as well as the connecting Church. The new early childhood center features a learning stair and sliding classroom walls for co-teaching, shared storage areas and indoor/outdoor collaboration spaces to expand fine motor skills. A large balcony serves as a flexible commons area and gathering space for students, staff and parish members.

IDEA Space KC – The Barstow School

IDEA SPACE KC

IN PROGRESS

  • Adaptive Reuse
  • 63,000 SF
  • $14.5 million

Once a large grocery store, an expansive retail building will be transformed into an Early Childhood Center, as well as other various educational support spaces.

It takes vision to look at an existing retail store and picture a learning environment in its place, but that is exactly the innovative vision that The Barstow School had in mind. The Early Childhood Center entrance will be where the previous pharmacy operated, utilizing the covered pharmacy drop-off area for a dedicated secure covered entry. Flexible program spaces such as a STEAM workshop and lab, a maker space, black box theater, café and collaborative space will fill the rest of the building, serving as a resource for the Barstow community.

Due to existing site constraints, there is no room for an outdoor playground around the building. Instead, as a secure and innovative solution, there will be an outdoor courtyard placed in the middle of the building. This opens doors for controlled outdoor learning experiences and adds natural daylighting through adjacent glazed windows into classrooms. The wide indoor play area will host a sensory table and a commons collaboration area that bleeds into built-in manipulative nooks.

fnlcommons1
fnloutdoor

Hopewell Elementary School

HOPEWELL ELEMENTARY SCHOOL

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Park Hill School District
  • New Construction
  • 73,000 SF
  • $18.1 million

Indoor and outdoor exploration are encouraged through colorful environmental graphics, reinforced by nature.

Positioned atop a hill and nestled within trees, Park Hill School District’s new Hopewell Elementary is a sanctuary for discovery. 600 students, grades K-5, have the opportunity to use every square foot inside and out of the building for learning. Traditional hallways have been molded with flexible collaboration spaces to maximize flexibility and efficiency. Every core classroom has their own glass garage door, allowing teachers the opportunity to open into collaboration and project spaces. The art room looks out upon a patio facing the tree line, inspiring creativity in students and spilling natural light into the learning environment. The durable materials used on the exterior of the building will withstand the elements and provide a timeless look for generations of students to come in the future.

Grain Valley High School

GRAIN VALLEY HIGH SCHOOL

GRAIN VALLEY, MISSOURI

  • Grain Valley School District
  • Addition-Phase 4
  • 33,400 SF & 17,600 SF Courtyard
  • $10.2 million

A new face for Grain Valley High School provides a prominent sense of arrival and display of school pride.

Upon arrival at Grain Valley High School, students and visitors are guided in along the impressive, curved, blue CMU wall that begins at the entry and continues throughout the interior, comprising the spine of the building and dubbed “Eagle Way”. The raised entrance increases visibility from the street while improving traffic flow for student drop-off and pick-up.

Similar to a central college campus union, the media center represents the heart of the school, branded by a large glass eagle graphic that is visible from both inside and out. Glass dividers promote connectivity to the lecture hall, makerspace and small group collaboration rooms while providing views into the expansive courtyard. Tiered seating in the courtyard provides an outdoor learning area and offers dynamic spaces for students to socialize.

Grain Valley High School is currently home to nearly 1,100 students but is master planned to accommodate up to 1,600 high school students in the rapidly growing community. While working with the district throughout a five-phase master plan, Hollis + Miller became very familiar with the goals and priorities of the district and community.

Independence Uptown Market

Independence Uptown Market

INDEPENDENCE, MISSOURI

  • New Construction
  • 6,700 SF
  • $3.3 million

A revitalized downtown area offers a venue for farmers, citizens and small business owners to gather.

The Independence Uptown Market is the combined vision of citizens, farmers and business owners brought from idea to reality within the span of 18 months. An open-air pavilion paired with an enclosed farmers market pavilion offer a venue for local craftsmen to sell their goods. The enclosed venue offers the opportunity to host regional events that will bring commerce into the city, as well as weddings, parties and corporate events. The new building revitalizes the central area and offers a collaborative gathering space that will benefit citizens and business owners alike for years to come and fosters a sense of community.

Liberty High School Performing Arts Center

LIBERTY HIGH SCHOOL Performing Arts Center

LIBERTY, MISSOURI

  • Liberty Public Schools
  • Addition
  • 43,000 SF
  • $16.5 million

The new performing arts space boasts unique elements contributing to the full performance experience, down to the technical and behind-the-scenes details.

As a district who places a strong emphasis on the importance of arts in education, Liberty Public Schools sought to improve its fine arts facilities at Liberty High School as part of the 2018 district bond passage. The addition of the new state-of-the-art Performing Arts Center brings many opportunities for students, featuring an expansive two-tiered auditorium, flexible band, orchestra and choir rooms, a scene shop, drama classroom, individual rehearsal spaces and an event entrance for performance attendees. All of the spaces were designed to be multi-use to maximize the building’s utilization.

Inspired by spaces such as the Kauffman Center for the Performing Arts, the nearly 800-seat addition is comparable to that of a performance space found on a college campus. Securely connected to the high school, students now have a professional setting to hone their talents. Acoustically accurate architectural details support students in achieving their full creative potential.