Park Hill District Support Services Center

Support Services Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Park Hill School District
  • New Construction
  • Service Center: 70,000 SF
  • Transportation Center: 21,400 SF
  • $23.8 million

Efficiency and sustainability were at the core of designing the new district operations and maintenance campus.

The Park Hill School District needed a new facility to house its operations and maintenance departments. Previously located in an underground cave with no windows or direct sunlight, administration aimed to provide a more desirable work environment for staff who keep district operations running smoothly on a daily basis. It also provided space for a much-needed expansion to support a steadily growing district.

Targeted to achieve LEED certification, efficiency and sustainability were at the heart of designing this new campus.  Sunlight pours in through skylights, and discarded oil from the mechanical shop can be used to heat areas of the building. The Support Services Center building is home to maintenance, warehouse, nutrition services, technology, and various office spaces providing a number of amenities under one roof and allowing for collaboration and efficiencies not possible in the former underground location. Only a few hundred feet away, yet secured separately, lies the fully equipped Transportation Center. The Transportation Center services the entire district’s bus fleet and includes a maintenance shop, wash station and space to accommodate driver training and rest areas.

The new campus boasts an all-in-one efficiency approach, allowing Park Hill staff to focus on running the district’s many facilities and operations.

Ervin Early Learning Center

Ervin Early Learning Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Hickman Mills School District
  • Renovation
  • 110,000 SF total
  • $7.5 million

Repurposing an abandoned middle school gave pre-kindergarten and kindergarten students a space their own focused on literacy.

Research shows that students who do not have an early education focused on literacy are more likely to struggle throughout school and into adulthood. This dedicated brain-based facility for young learners allowed the District to put an emphasis on this issue without committing more square footage to Kindergarten. It also gave the District more classroom space within each elementary school for older grade levels.

ervin-wide

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

Hollis + Miller Kansas City office

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Corrigan Station
  • Tenant Finish
  • 30,000 SF

An open communicating stair prominently and purposely connects three floors at the center of Hollis + Miller’s Kansas City office space, enhancing all-office culture and promoting collaboration.

The main entry is located on the middle floor, with each floor housing unique resources to encourage co-mingling. We are stronger together, so by housing the charrette spaces on the bottom floor, the café on the middle floor, and the interior library, focus booths and human resources on the top floor, team members are obligated to interact daily outside their studios. This strengthens our six studios as a team and enhances our office culture.

inside

The Hollis + Miller Workspace reflects who we are and how we work. Every space reinforces the concepts of team, collaboration, and balance. Ultimately, the space is a stage and tool for our people to pursue the larger purpose of empowering communities through design and leadership.

Summit Ridge Middle School

Summit Ridge
Summit Ridge

Summit Ridge Middle School

LITTLETON, COLORADO

  • Jefferson County Public Schools
  • Addition/Renovation
  •  13,000 SF
  • $4.8 million

Visual connectivity and strategically designed collaborative spaces have led to an evolution of learning styles at this newly combined middle school. 

Jeffco Public Schools in Denver, Colorado recently decided to transition their sixth-grade students into middle-school, and needed to accommodate for the addition of 400 students. The existing building hosted traditional classrooms and learning areas, challenging the design team to seamlessly integrate the two buildings while incorporating collaborative learning elements into the addition. Hollis + Miller worked directly with the principal, faculty, community members, and students to create a design that would introduce collaboration spaces and a learning stair alongside new classrooms and science labs. Renovations to the school’s STEAM classrooms allow more students access to hands on education with computer aided design, engineering, and fabrication.

Blue Springs High School

BLUE SPRINGS HIGH SCHOOL

BLUE SPRINGS, MISSOURI

  • Blue Springs School District
  • Addition
  • 74,000 SF
  • $30.2 million

A strategic blend of acoustical features, architectural elements and environmental graphics emulates school pride throughout every detail of the new addition at Blue Springs High School.

Blue Springs High School wanted to enclose its existing outdoor courtyard to ensure security and update existing facilities, including a state-of-the-art band room, stadium upgrades, a new media center and third auxiliary gym. To provide a holistic campus experience for students and visitors, complementing colors, textures and materials were selected to align with the existing buildings while integrating new details for a fresh face.

One of the prioritized goals was to design a cutting-edge facility housing the school’s nationally renowned band program. The two-story space boasts various acoustical features equally as aesthetic as they are functional, reinforcing Blue Springs Wildcat pride. The band room’s exterior glass includes a printed soundwave of the school fight song, while the bricks frame the main windows in a strategic pattern mimicking the keys of a piano.

Serving as a notable landmark for students to navigate their way through the high school campus, the media center features a “Collab Lab” crafted of wooden slats and situated above the rest of the common area, similar to a treehouse. A number of breakout spaces for both individual and group study accommodate students whether they choose to read, study or socialize between classes. Environmental graphics tie the spaces together for a Wildcat experience at the heart of campus that will serve students for years to come.

East Middle School

East Middle School
East Middle School

East Middle School

JOPLIN, MISSOURI

  • Joplin School District
  • New Construction
  • 125,800 SF total
  • $30.4 million

A shared building with a well-defined threshold eases the transition from elementary to middle school, while a bold, vibrant color palette set this young adult space apart from elementary.

Sharing a site with Soaring Heights Elementary School, it’s important that the architecture, design and environmental graphics emphasize the maturity, focus and confidence that comes with young adulthood.

This school replaces the middle school lost on May 22, 2011, when the worst tornado disaster on record to date in the United States hit to the City of Joplin. The Superintendent called this effort “Operation Rebuild.”

Metropolitan Community College Student Success Center

Metropolitan Community College – Penn Valley Campus Student Success Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Metropolitan Community College
  • Renovation
  • 15,000 SF
  • $1.4 million

Students are drawn to the Student Success Center’s second floor. It’s a bustling, highly flexible environment used daily for individual or small group study.

What was once a dark, broken-up and uninviting space is now a bright, open place where students want to be. Flexible furniture makes students feel comfortable and welcome and encourages various study styles. The new Success Center connects to the library, humanities building and campus center in a highly visible way, allowing students more collaborative learning.

St. James Academy

ST. JAMES ACADEMY

LENEXA, KANSAS

  • Archdiocese of Kansas City-Kansas
  • New Construction
  • 108,000 SF

Located in a growing suburb within the greater Kansas City area, this facility integrates and adapts to changes in education, spirituality and technology.

The Chapel serves as the Heart of the Campus. This statement not only led to the present location of the Chapel, but also a concept of allowing students to be in the Presence of Christ as they experienced the building through visual connections to the Tabernacle. The Chapel is also flexible enough to not only accommodate 200 students, but the entire 800-student population, and still maintain a contiguous space so that they felt like they were apart of the Mass. We accomplished this by combining the allocated space for dining, gathering, and the Chapel into one large common centralized space detailed with similar materials and volume.

st-james-2
St-james-1