Summit Ridge Middle School

Summit Ridge
Summit Ridge

Summit Ridge Middle School

LITTLETON, COLORADO

  • Jefferson County Public Schools
  • Addition/Renovation
  •  13,000 SF
  • $4.8 million

Visual connectivity and strategically designed collaborative spaces have led to an evolution of learning styles at this newly combined middle school. 

Jeffco Public Schools in Denver, Colorado recently decided to transition their sixth-grade students into middle-school, and needed to accommodate for the addition of 400 students. The existing building hosted traditional classrooms and learning areas, challenging the design team to seamlessly integrate the two buildings while incorporating collaborative learning elements into the addition. Hollis + Miller worked directly with the principal, faculty, community members, and students to create a design that would introduce collaboration spaces and a learning stair alongside new classrooms and science labs. Renovations to the school’s STEAM classrooms allow more students access to hands on education with computer aided design, engineering, and fabrication.

Midwestern Baptist Theological Seminary

Mathena Student Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Midwestern Baptist Theological Seminary & Spurgeon College
  • New Construction
  • 38,000 SF
  • $14.1 million

A primarily commuter campus that once provided few amenities for its students, now has a space where they can gather, eat, study and exercise.

The result has been awe-inspiring. Students who once went directly to their vehicles to leave campus after class are now stopping by the center to grab a coffee and study with friends. Ping pong games are in progress, students are jogging on the track, and you can find children playing games. The Midwestern Baptist community now has a place to gather.

With a dining facility, bookstore and coffee shop, study space, recreation room, gym with track, Crossfit exercise room, child watch and alumni entertainment space, this student center’s design needed to be purposeful to seamlessly integrate all these unique services in a way that invited students to make themselves at home in the space.

Since its founding in 1957, it has been a major goal of the Seminary to open a student center that can serve its students outside of academic and spiritual growth. Hollis + Miller Architects worked with the school to master plan where the facility could sit on campus and how it could hold the variety of amenities they were hoping to offer.

Mathena Student Center

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Midwestern Baptist Theological Seminary & Spurgeon College
  • New Construction
  • 38,000 SF
  • $14.1 million

A primarily commuter campus that once provided few amenities for its students, now has a space where they can gather, eat, study and exercise.

The result has been awe-inspiring. Students who once went directly to their vehicles to leave campus after class are now stopping by the center to grab a coffee and study with friends. Ping pong games are in progress, students are jogging on the track, and you can find children playing games. The Midwestern Baptist community now has a place to gather.

With a dining facility, bookstore and coffee shop, study space, recreation room, gym with track, Crossfit exercise room, child watch and alumni entertainment space, this student center’s design needed to be purposeful to seamlessly integrate all these unique services in a way that invited students to make themselves at home in the space.

Since its founding in 1957, it has been a major goal of the Seminary to open a student center that can serve its students outside of academic and spiritual growth. Hollis + Miller Architects worked with the school to master plan where the facility could sit on campus and how it could hold the variety of amenities they were hoping to offer.

Three Trails Preschool

Three Trails Preschool

RAYTOWN, MISSOURI

  • Raytown Quality Schools
  • Renovation
  • 32,600 SF
  • $2 million

Young learners are immersed in a bright, positive environment from the moment they enter this revamped environment. 

Each space comes alive with colorful nature scenes featuring animal friends on every wall. Students feel engaged and excited to learn in this updated learning environment. This abandoned Catholic school was given new life for its students and teachers.

Raytown Quality Schools was looking to expand its early childhood program after the overwhelming success of its first pre-kindergarten facility. Reimagining the interior of this tired school allows more preschool students the opportunity to start learning earlier, which research has shown leads to improved success throughout their academic and professional lives.

Van Horn High School

VAN HORN HIGH SCHOOL

INDEPENDENCE, MISSOURI

  • Independence School District
  • Addition + Remodel
  • 42,000 SF
  • $17 million

The addition posed the opportunity to create an enhanced sense of place, identity and pride for Van Horn’s students, staff and community.

Walking into the new addition, you’re welcomed by the Hall of Champions, showcasing the rich Van Horn history with team trophies, medals and plaques. A new competition gym elevates the Falcon fan and athlete experience, while also providing enhanced locker room facilities for athletes. New indoor/outdoor concessions and restrooms for indoor sporting events and soccer games are arranged with the hope to provide future infrastructure to bring varsity football games back to campus. A large mezzanine accommodates standing room spectators and dually functions as a practice space for wrestlers, cheerleaders and more.

Beyond athletics, the new addition includes a culinary arts kitchen, a metals workshop and full-service athletic training room, with accompanying classrooms to support those hands-on learning labs. These 21st century equipped spaces demonstrate the District’s commitment to the Independence Careers Academies.

Formerly disconnected from the building itself, the woodshop was brought back into the building by demolishing an existing structure and renovating a former storage space. In addition to the woodshop, six science labs were remodeled.

Carpenters’ Union Training Facility

Kansas City – St. Louis Carpenters’ Training Facility

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Adaptive Reuse
  • 68,000 SF
  • $5.7 million

Apprentices and instructors have the room and storage they need for all their trades to learn in this new training facility. 

Moving from an older, smaller space to an adapted former big box store gave the Carpenters Union not just the right amount but the right type of space to combine its training facility with its regional offices. Apprentices split their time between classrooms and the workshop, so every classroom is physically or visually connected to the workshop. Large graphics make the room numbers easily visible from anywhere in the facility.

This facility also serves as the regional office for the Carpenters Union of Kansas City – St. Louis. The front of the space features an administrative suite, and the facility also has the ability to open up for public events including community meetings and political rallies.

Lenexa City Center Library

Lenexa City Center Library

In association with Holzman Moss Bottino Architecture

LENEXA, KANSAS

  • Johnson County Library System
  • New Construction
  • 40,000 SF
  • $15 Million

The new Lenexa City Center Library is a source of inspiration, innovation and experiences that will enrich the surrounding community.

Located in the heart of Lenexa’s contemporary city center, this development is helping establish a new downtown for the city. Adjacent to a city hall, community center, restaurants and public market, the library welcomes all members of the community.

To achieve total flexibility, the majority of the library is an open loft-like space that houses the adult, teen, and juvenile collections on two levels. A two-story atrium serves as the living room for the community. Three large flexible meeting spaces and four smaller meeting spaces can be utilized by both library staff and community members and will provide access to technology for community groups, tutoring, and collaborative discussions. Patron convenience is at the forefront of the library’s automated conveyance system that allows patrons to both pick up holds and drop off returns via a drive-thru in the parking garage. The new library incorporates a service model designed to enhance public access to the collections, focus services to patrons, and integrate patron self-service strategies and staff mobility.

This new library is meant to engage the community. The Community commons visually connects to the civic plaza, street, and public market. The upper and lower entries allow for ease of patron access from both the Civic Center and Public Plaza.

Thirty-foot high towering glass and zinc shingled walls fold across two sides of the building and allow for connectivity between the outdoor plaza and library patrons. These folding walls are unified by a curving railing that weaves between the interior and exterior of the building. This ribbon-like railing draws patrons walking along the public plaza toward the library’s two entrances.

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

Hollis + Miller Kansas City office

Hollis + Miller Architects Kansas City Workspace

KANSAS CITY, MISSOURI

  • Corrigan Station
  • Tenant Finish
  • 30,000 SF

An open communicating stair prominently and purposely connects three floors at the center of Hollis + Miller’s Kansas City office space, enhancing all-office culture and promoting collaboration.

The main entry is located on the middle floor, with each floor housing unique resources to encourage co-mingling. We are stronger together, so by housing the charrette spaces on the bottom floor, the café on the middle floor, and the interior library, focus booths and human resources on the top floor, team members are obligated to interact daily outside their studios. This strengthens our six studios as a team and enhances our office culture.

inside

The Hollis + Miller Workspace reflects who we are and how we work. Every space reinforces the concepts of team, collaboration, and balance. Ultimately, the space is a stage and tool for our people to pursue the larger purpose of empowering communities through design and leadership.